BBA-2.6.3/9-2019-00001

A projektet a Belügyminisztérium közvetlenül valósítja meg az Európai Unió Bizottsága által létrehozott Belső Biztonsági Alap (BBA) keretében, a Belügyi Alapok társfinanszírozásában.

Az Európai Határregisztrációs Rendszer (EES) és az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) rendszerek kormányzati feladatainak összehangolására a Kormány Határozata alapján létrejött egy, a Belügyminiszter által vezetett Munkacsoport, amelynek feladata a rendszerfejlesztések felügyelete, koordinálása. Az egyes fejlesztéseket a hatáskörrel rendelkező önálló belügyi szervek (Országos Rendőr-főkapitányság – ORFK, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ - TIBEK) vezetik.

A fenti rendszerek mellett további négy másik projekt / Schengeni Információs Rendszer (SIS), Vízuminformációs Rendszer (VIS), Európai Bűnügyi Nyilvántartó Rendszer, harmadik országbéli állampolgárok nyilvántartása (ECRIS-TCN), és az Európai Menekültügyi Ujjnyomatrendszer (EURODAC) /, valamint a horizontális megközelítésű uniós rendszerek közötti interoperabilitási csomag végrehajtásának a koordinálása is a Munkacsoport hatáskörébe tartozik. Ezen projektek esetében is sor kerül informatikai rendszerfejlesztésekre.

A projekt célja a fenti fejlesztések nyomon követése, koordinálása, az egyes projektekhez szükséges szakértői kapacitás biztosítása és minőségbiztosítási támogatás nyújtása.

A projekt megvalósítási időtartama: 2019.07.01-2022.12.31.

A projekt keretében jóváhagyott támogatási összeg: 555 931 111 Ft.

A finanszírozás mértéke:

  • uniós támogatás (Belső Biztonsági Alap) – 75%
  • hazai társfinanszírozás – 25%.