KÖFOP-1.0.0 –VEKOP-15-2016-00028

A projekt célja:

A projekt célja, hogy az elektronizált közigazgatási hatósági eljárások segítségével a Rendőrség közelebb kerüljön az állampolgárokhoz. A bürokráciacsökkentés által gyorsabb, hatékonyabb és kényelmesebb ügyintézés válik lehetővé, valamint a fejlesztés jelentősen hozzájárul a versenyképes állam és ezzel a gazdaság fejlődéséhez. A projektben megvalósuló fejlesztés elsődleges célja, az európai uniós elvárásoknak megfelelő színvonalú szolgáltatások nyújtásához szükséges a naprakész, fejlett és hatékony informatikai háttér biztosítása.

A támogatás összege: 5 148 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítási időszak: 2016.01.01.-2019.06.30.

A projektmegvalósítás helyzete:

Kedvezményezett neve: Belügyminisztérium

Konzorciumi tagok:

·        Országos Rendőr-főkapitányság

·        Nemzeti Infokommunikációs és Szolgáltató Zrt.

·        Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

·        IdomSoft Informatikai Zrt.

Az e-kormányzati eszközök és módszerek alkalmazása révén lehetőség nyílik az állam, így a Rendőrség szolgáltató szerepének fejlesztésére, az adminisztratív terhek csökkentésére, az ügyintézés gyorsabbá tételére, enyhítve a polgárok ügyfélként való kiszolgáltatottságát. Megszűnnek a földrajzi távolságok (az ügyfél és a hatóság között), nem keletkeznek utazással, továbbá ügyintézéssel összefüggő költségek. Növekszik az ügyfél-elégedettség azáltal is, hogy a kérelmek benyújtására, ügyei elintézésére nem kell szabadnapot kivennie, ennek következtében csökken az aktív munkaidő terhelése, tekintettel arra, hogy a kérelmek a nap bármely szakában benyújthatók. Az inNOVA projekt keretében, a közigazgatási hatósági eljárások elektronizálásával gyorsabbá vált az ügyintézés és átláthatóbbá vált az ügymenetkezelés.

A Rendőrség elektronikus képességeinek továbbfejlesztésével azt szándékoztuk elérni, hogy az ügyfelek jóval elégedettebben, a mai kor követelményei szerint, átláthatóbban tudják ügyeiket elintézni, pár perc ráfordítással kényelmesen, akár hétvégén, otthonról – erre szolgál az új ügyintézési portál. Szintén időt és bosszússágot takaríthatnak majd meg a közlekedők azzal, ha a megújult RUTIN applikációt használják, azon keresztül értesülnek a forgalomkorlátozásokról, alternatív útvonalakról. Aki pedig a rendőrségi adatokat térképen szeretné látni, értelmezni, meglátogathatja az online rendőrségi térképtárat.

Habár az érdeklődők közvetlenül csak a térképészeti rendszerrel, az ügyintézési portállal és a közlekedési applikációval találkozhatnak, a belső ügykezelési folyamatok támogatására jelentős háttérrendszer- és központi hardverfejlesztések valósultak meg a projektben. A hardverbővítés nagy teljesítményű, georedundáns elhelyezésű összesen 56 alkalmazásszerverből, 3 Petabyte tárolókapacitás-bővítésből, Oracle Exadata X6 adatbázisszerver-bővítésből, hálózati eszközök és 14 megyei Microsoft szerver központ rendszerbe állításából áll. Szintén jelentős előrelépés, hogy 2880 Android alapú, korszerű okostelefon beszerzése, kiosztása történt meg a közterületi szolgálatot ellátó állomány részére. Az éles üzemet biztosító eszközöket a Kormányzati Adatközpontban állították üzembe.

Rendőrségi E-ügyintézési portál:

Az inNOVA fejlesztéseinek köszönhetően csökkent az ügyfelek lehetőségeit korlátozó bürokrácia, visszaszorul a sárga csekk használata, és előtérbe kerültek az elektronikus fizetési megoldások. A Rendőrség az elektronikus ügyintézést korábban ÁNYK-űrlapok benyújtásának támogatásával és e-Papír szolgáltatás segítségével biztosította. A fejlesztés eredményeként azonban már online kitölthető inNOVA-űrlapok is az ügyfelek rendelkezésére állnak az új rendőrségi portálon, az ugyintezes.police.hu-n. Az űrlapok kitöltése egyszerű és felhasználóbarát, a népszerű böngészőkkel és operációs rendszerekkel elérhető asztali gépről, tabletről és okostelefonról egyaránt. A beadványt az ügyfél könnyen nyomon tudja követni. Látni, mikor adta be, és értesítést kap, amikor beadványa beérkezik a címzett hatósághoz. Benyújtást követően azonnal online lehet fizetni, ha illetékköteles a beadvány. Egy ügy fizetéssel együtt akár öt perc alatt elintézhető, és nem kell sorban állni, valamint a munkaidő vagy szabadidő terhére ügyintézni. Az elektronikus ügyintézés mellett ügyfél-tájékoztató funkciója is van a portálnak, minden ügyintézéssel kapcsolatos változásról folyamatosan tájékoztatják itt a lakosságot.

A Digitális Térképészeti Rendszer:

A megújult bűnügyi és baleseti interaktív térképek a terkep.police.hu oldalon érhetőek el. Az ismert térképek mellett a Rendőrség bármely szolgálati ága készíthet térképi kimutatásokat az új rendőrségi térképtárban, amely az inNOVA projekt első, a nyilvánosság számára is elérhető része. Az interaktív térképeken a látogatók – ahogy eddig is – maguk választhatják ki, hogy milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket rajzoljon ki a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetnek az ország számukra érdekes útszakaszára, településére. Megnézhetik, hogy milyen esetek fordultak elő az otthonuk vagy például egy vásárlásra kiszemelt ingatlan, a gyereküknek kinézett óvoda vagy iskola környékén. A klasszikus, pontszerű megjelenítés mellett a halmazokba rendezett vagy a hőtérképnézet könnyítheti meg az adatok értelmezését. A pontszerű adatok mellett tematikus nézetben is megjeleníthetjük a statisztikai adatokat, ekkor a rendszer a 100 ezer lakosra jutó bűncselekményszámokkal kalkulál, amely alapján a megyei vagy járási területek adatai összehasonlíthatók. A térképtárban szereplő összes adat, forrásmegjelöléssel szabadon átvehető.

RUTIN mobilapplikáció:

A projekt keretében megújult a Rendőrség útinformációs rendszere. Már a projektet megelőzően is sokan ismerték és használták az ORFK által kiadott RUTIN (Rendőrségi Útinformációs Rendszer) nevű alkalmazást, amely a közúti balesetekről, egyéb közúti eseményekről nyújt naprakész információkat 2015 óta. A kezelése egyszerű volt, ezt mutatja, hogy az alkalmazásnak már 100 ezer feletti felhasználója van Android és iOS operációs rendszereken. A közúton közlekedők számára nagyon fontos, hogy balesetekről, forgalomkorlátozásokról időben kapjanak friss információkat az okostelefonjukra. A baleseti információk forrása elsődlegesen a Rendőrség tevékenységirányítási központjaiba beérkező lakossági bejelentések, azok alapján jelenik meg az első értesítés a RUTIN-ban. Ezt követően a baleseti helyszínre irányított közlekedésrendészek visszajelzése után történik az előzetes tájékoztató adatok pontosítása. Ekkor már konkrét információkat közöl a Rendőrség a forgalomkorlátozó intézkedésekről, így például egy félpályás útlezárás várható időtartamáról, illetve a terelési útvonalakról. A megújítása során a RUTIN adatforrásai és funkciói is bővültek, a Rendőrség baleseti értesítései mellett immáron megjelennek, a Budapesti Közlekedési Központ és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. forgalomkorlátozási információi, továbbá mindezen adatok beépülnek az újonnan fejlesztett navigációs modulba is, amely az útvonal tervezésekor figyelembe veszi, elkerüli az útlezárásokat. Az applikáció kizárólag a hivatalos szervektől származó, valós információkra épít, nem tartalmaz felhasználói jelzéseket. A különböző forgalmirend-változásokról, forgalomkorlátozásokról, fél- vagy egészpályás útlezárásokról többféle módon is tájékozódhat: megtekintheti azokat egyszerű térképnézetben, vagy kiválaszthatja, hogy milyen típusú eseményekről érkezzenek majd a jövőben push üzenetek a telefonjára. Ekkor megadhatja azt is, hogy mely megyéről, autópályáról vagy az aktuális pozíciójához mérten hány kilométer sugarú területről szeretne értesítéseket kapni. A személyre szabhatóság abban is fejlődött, hogy a navigáció használatakor elmentheti kedvenc útvonalait, amelyekre szintén beállíthat forgalmi figyelmeztetéseket.

Konzorciumi partnerünk, az ORFK honlapján a projekt elérhető rendszerei az alábbi linkeken találhatóak:

·         Rendőrségi E-ügyintézési portál

·         Rendőrségi térképtár

·         Portál – Rendőrségi ügyintézési portál PROMO

·         RUTIN – Fedezze fel az új RUTIN appot!