A rendészeti szakképzés fejlesztését és a közszolgálati életpálya népszerűsítését szolgáló oktatási segédeszközöket adott át a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára Csepelen, a Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 2022. március 25-én.

Zsinka András elmondta: országszerte mintegy száz rendészeti pályaorientációval foglalkozó oktatási intézmény kap oktatási segédeszközöket.

Az új rendészeti szakképesítések kerettantervei alapján tantárgy és tananyag fejlesztés történt, a projekt finanszírozásának eredményeként pedig 2021-ben összesen 17 féle jegyzetet adtak át a rendészeti pályaorientációs képzést folytató szakképző intézmények részére összesen 195 500 példányban.

Előbbieken kívül a szakképző intézmények szakmai-pedagógiai támogatására vetítéstechnikai és prezentációs eszközöket kapnak, továbbá a Miskolci Rendvédelmi Technikum szakmai közreműködésével 18 különböző rendőrszakmai témájú szemléltető eszköz készült, melyek elérhetők minden érintett képzési helyen. Az eszközöket április 1-5. között vehetik birtokba az iskolák és azokat addig használhatják, amíg intézményükben rendészeti pályaorientációs képzés folyik.   

Mintegy 11 ezer tanuló vesz részt ezeken a képzéseken, ami megfelelő utánpótlásbázisa a rendészeti területeknek. A Belügyminisztérium kiemelt szakmai célja a rendészeti szakképzés fejlesztése, a közszolgálati életpálya népszerűsítése, ehhez járul hozzá a 244 millió forintos program, amely egy 6,5 milliárd forintos európai uniós projekt része. – tette hozzá a helyettes államtitkár.