Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával a Belügyminisztérium megkezdte a „Felelősen, felkészülten a büntetés-végrehajtásban 2. ütem” című projektjének megvalósítását a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága konzorciumi együttműködésével. Az 500 millió Ft-os támogatásnak köszönhetően a fogvatartotti nyilvántartásban lehetővé válik a minősített adatok kezelése, valamint tovább korszerűsödik az informatikai környezet.

A projekt célja, hogy a „Felelősen, felkészülten a büntetés-végrehajtásban” című projekt eredményeire építve, tovább korszerűsítse a büntetés-végrehajtási intézményrendszer szolgáltatási funkcióit, valamint folytassa a megkezdett korszerűsítést és az új rendszertechnológiai környezet kialakítását. Ennek keretén belül tovább nő a korszerű felhasználói számítógépek száma, meghatározóvá válik az ún. vékonykliensek használata. A modern kor követelményeinek megfelelően központi adatbázis szemlélet és böngésző alapú alkalmazásfejlesztés valósul meg, szerepkör alapú, címtár központú, differenciált hozzáférés és jogosultság kezelés mellett.

Az eszközök korszerűsítésén túl, a fogvatartottak nyilvántartási rendszerének mintájára megtörténik a minősített adatok kezelését lehetővé tevő alkalmazásfejlesztés, amely projektcél a hatályos jogi normáknak megfelelően, a biztonsági területek létrehozását és a rejtjelző rendszer megvalósítását is jelenti.

A fejlesztés megvalósításával 2014. II. félévtől kezdve gyorsabbá és korszerűbbé válnak a büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartottak adatvédelmi folyamatai, illetve erősödik az adatkörökhöz köthető információbiztonság.

A fejlesztés eredményeként megvalósul egy energia- és költséghatékonyabb üzemeltetés, mindemellett gyorsul az adatcsere képessége és javul az elektronikus információbiztonság.