A Duna biztonságáról rendeznek nemzetközi konferenciát Budapesten. A program megnyitóján Berta Krisztina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az országok közötti együttműködésnek nemcsak bűnügyi szempontból van jelentősége, hanem a folyami balesetek megelőzésében is.

A Magyarország koordinálásával, a Bolgár Köztársasággal és a Német Szövetségi Köztársasággal partnerségben, az Európai Unió "Bűnmegelőzés és a bűnözés elleni küzdelem" programjának pénzügyi támogatásával 2013 júliusától 2015. június végéig valósul meg a "Duna Folyami Fórum struktúrájának létrehozása" elnevezésű projekt. Ennek a zárókonferenciáját rendezik meg kedden és szerdán Budapesten. A programon a projektben résztvevő tíz ország - Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Moldova, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna - képviselői vesznek részt, hogy áttekintsék a projekt eredményeit, kiértékeljék kísérleti működését és megvitassák, hogyan tudnak a jövőben együttműködni.

fotó: Csattos Pál

Berta Krisztina köszöntőjében azt mondta: a Dunán az elmúlt években jelentősen megnőtt a turisztikai és az áruforgalom egyaránt, ami annak a veszélyét is magában hordozza, hogy emelkedik a folyóhoz kapcsolódó bűncselekmények száma. Hozzátette: a magyar kezdeményezésű projekttel teljes rendészeti együttműködést céloztak meg, beleértve a bűnügyi-, határrendészeti-, vám-, vízirendészeti és katasztrófavédelmi szerveket.

A projekt fő célja a dunai vízi biztonság megerősítése, a vízi úton történő és ahhoz kapcsolódó bűnözés elleni hatékony, összehangolt fellépés, valamint az operatív, határokon átnyúló rendészeti szakmai együttműködés kialakítása. Mindezt annak érdekében, hogy a Duna mind a személy-, mind az áruszállítás terén modern és biztonságos közlekedési folyosóként működhessen.

fotó: Csattos Pál

A közös munkába az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol), az Európai Unió határrendészeti támogató ügynöksége (Frontex), valamint az Európai Unió Határtámogató Missziója (EUBAM) is bekapcsolódott.

Berta Krisztina példaként említette, hogy az Europol 2011-es, valamint 2014-es Duna régióra vonatkozó szervezett bűnözéssel kapcsolatos fenyegetettség-értékelései világosan rámutattak arra, hogy a vízi-közlekedéshez kapcsolódó bűncselekmények esetén igen magas a látencia. Ezért is fontos az országok közötti együttműködés és gyors információáramlás - tette hozzá. Úgy fogalmazott: "ha összegezzük szakmai ismereteinket, mind regionális, európai és globális szinten gyorsabban, hatékonyabban és ezáltal sikeresebben léphetünk fel, és kezelhetjük a területen jelentkező kihívásokat".

A kétnapos konferencián várhatóan a projekt eredményei alapján közös ajánlásokat fogalmaznak meg a résztvevők. Berta Krisztina reményét fejezte ki, hogy a következő hétéves uniós támogatási keretből is sikerül forrásokat találni ahhoz, hogy kidolgozhassák a további együttműködés jogi alapjait és rendszeres közös műveleteket hajthassanak végre.

A zárókonferencián a DARIF projekt tíz tagországának (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Moldova, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna) képviselői által megfogalmazott ajánlások a csatolt dokumentumban találhatók.

(MTI; Belügyminisztérium)