Sikeres program a fogvatartottak reintegrációjáért

Publikálva: 2023. október 19.

A fegyintézetekben büntetésüket töltő emberek szabadulás utáni társadalmi visszailleszkedését szolgálja az a program, amelynek zárórendezvényét 2023. október 16-án tartották Budapesten.

A büntetés-végrehajtási intézetekben megvalósuló Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül létrehozott projekt célja az elítéltek és a letartóztatottak társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjának erősítése, ezzel a bűnismétlés kockázatának csökkentése.  

Sinkó Csaba, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka arról beszélt, igyekeznek javítani az elítéltek iskolázottsági szintjét - beleértve szakképesítés szerzését -, segítve ezzel, hogy szabadulásuk után könnyebben elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. A programba olyan elítéltek kerülhettek be, akiknek kevesebb mint öt év van hátra a büntetésükből.

A programban a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közösen vett részt, az uniós finanszírozáshoz a tárca a saját forrásaival is hozzájárult. Az október végén lezáruló projekt teljes ideje alatt több mint 7800 fogvatartottat vontak be, 2200 fogvatartott vehetett részt kompetenciafejlesztő foglalkozáson, 1400-an pedig piacképes szakmát tanulhattak. A kezdeményezés külön figyelmet szentelt a fiatalkorúaknak, az őket elhelyező büntetés-végrehajtási intézetekben a fiatalkorú fogvatartottak számára tanodaszerű képzéseken pszichológusok és pedagógusok segítették az előmenetelüket.

Menü

Főoldal

Navigáció