Lezárult a vízügyek hatékonyságát javító VIZEK projekt

Publikálva: 2023. július 3.

Lezárult a vízügyek hatósági eljárásának hatékonyságát javító, Vízhasználat Információs, Ellenőrzési és Integrált hatósági feladatokat ellátó Keretrendszer (VIZEK) kialakítása elnevezésű projekt. A VIZEK projekt, illetve a hatálybalépéséhez szükséges jogszabályváltozás lehetővé tette, hogy Magyarországon egységessé válhasson a vízminőség-szabályozás rendszere.

A projekt zárórendezvényén, 2023. június 30-án Budapesten, a Belügyminisztériumban Kling Zoltán, a tárca vízügyi koordinációs főosztályának vezetője kiemelte: az elektronikus eljárások kialakításával akadály- és papírmentes ügyintézés valósul meg, ezért csökken az ahhoz szükséges idő, miközben a rendszer elektronikusan összehangolja a különféle hatósági nyilvántartásokat is. A vízügyi-vízvédelmi ügyek intézése hatékonyabbá válik az ügyfelek és a hatóságok szempontjából is – tette hozzá. A projekt jelentőségét a vízügyi ágazat szempontjából Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese részletezte, felidézve az elektronikus átállás kezdeti nehézségeit. A VIZEK projekt, illetve a hatálybalépéséhez szükséges jogszabályváltozás lehetővé tette, hogy Magyarországon egységessé válhasson a vízminőség-szabályozás rendszere – közölte.

Király Zita tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője azokat a munkafolyamatokat ismertette, amelyekkel átalakították, korszerűvé szervezték át a hatóság feladatait.

Becsákné Tornay Enikő, az AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. osztályvezetője előadásában felidézte, hogy az utóbbi évek aszályai mekkora károkat okoztak a mezőgazdaságnak, a károk enyhítésére az állam több mint 49 milliárd forintot fizetett ki a gazdálkodóknak. A szárazság hatásainak ellensúlyozására fontos átgondolni az öntözés rendszerét, ám ennek vannak szabályozási korlátai – hívta fel a figyelmet a szakember, aki kijelentette: minden érintettet arra ösztönöz, hogy a rendelkezésre álló modern módszerekkel méresse fel az öntözési lehetőségeit.

A csaknem 7,7 milliárd forintos projektet az Európai Szociális Alap és a hazai költségvetés finanszírozta, elsődleges célja a vízjogi engedélyezési eljárások, az azzal kapcsolatos vízgazdálkodási, fenntartói, hatósági, adózási és kutatási-statisztikai feladatok támogatása. A VIZEK rendszer segítségével az ügyfelek elektronikusan előminősítéseket, fizetéseket kezdeményezhetnek, illetve végezhetnek el, miközben elektronikusan nyomon követhetik az ügyintézéseket; a rendszer az Ügyfélkapuval is kompatibilis.

(BM/MTI)

Menü

Főoldal

Navigáció