Együttműködés az illegális migráció elleni küzdelemben a Keleti Partnerség országaival –Prágai Folyamat Akcióterv végrehajtásának támogatása


EuropeAid/131-088/C/ACT/Multi-2

2013. április 19. és 2015. április 18. között a Belügyminisztérium, közösen Lengyelország, Lettország, Románia és Szlovákia határrendészetért felelős szerveivel, valamint a bécsi székhelyű Nemzetközi Migrációs Politikát Fejlesztő Intézettel (ICMPD) közösen valósítja meg az „Együttműködés az illegális migráció elleni küzdelemben a Keleti Partnerség országaival - Prágai Folyamat Akcióterv végrehajtásának támogatása” c. projektjét. A projekt megvalósítását az Európai Bizottság „Együttműködés Harmadik Országokkal a Migráció és Menekültügy Területén Tematikus Program” keretében, több mint 800 ezer eurós Európai Uniós támogatásból finanszírozza.

A projekt végrehajtásában a Belügyminisztérium, mint vezető, továbbá a lengyel Határőrség, a szlovák Belügyminisztérium, a román Belügyminisztérium, a lett Határőrség, valamint a Nemzetközi Migrációs Politikát Fejlesztő Intézet vesz részt.

A projekt fő célkitűzése, hogy az Európai Unió és a Keleti Partnerség országai, azaz Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Ukrajna és Fehéroroszország között fejlessze a stratégiai együttműködést a határon átnyúló bűnözés megelőzése érdekében, különös tekintettel a szabálytalan migráció csökkentésére.

A projekt megvalósulása során további célkitűzés az Európai Unió és a Keleti Partnerség országai közötti együttműködés fejlesztése, illetve a Keleti Partnerség tagállamai közötti partneri viszony erősítése is. A gyakorlati együttműködés során a projekt kiemelt figyelmet fordít a tárcaközi együttműködés fejlesztésére a Keleti Partnerség országaiban a meglévő határrendészeti koncepciók keretei között, valamint integrált határigazgatási rendszerek képzési-és oktatási moduljainak a nemzeti tantervekbe történő beépítésére.

A projekt stratégiai környezetét a Prágai Folyamat adja, amely 2010-ben Csehország kezdeményezésére, Magyarország, Románia, Szlovákia és Lengyelország támogatásával indult kezdeményezés, amelynek elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a migrációs párbeszéd javításához az Európai Unió, Schengeni térség, Keleti Partnerség, Nyugat Balkán, Közép Ázsia, Törökország és Oroszország között. A projekt elsődlegesen a Prágai Folyamat 2012. november 11-én, Poznanban elfogadott Akciótervének végrehajtását támogatja a szabályozatlan migráció elleni harc területén.

A projektről további információkat angol és orosz nyelven a következő honlapon olvashat: www.eap-sippap.eu.

Menü

Főoldal

Navigáció