Bővül a helyi közszolgáltatásokat támogató információs rendszer

Publikálva: 2022. október 17.

A Helyi Közszolgáltatás Információs Rendszerről tartottak regionális konferenciát 2022. október 17-én Veszprémben, egy olyan rendezvénysorozat első állomásán, melyet az ország összes régiójában megtartanak.

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, hogy bővül a helyi közszolgáltatásokat támogató információs rendszer. Az IKIR-ként ismertté vált, a helyi önkormányzatok által 2018 óta használt rendszer jövő júniusig tíz új adatbázissal gazdagodik.

Az államtitkár kiemelte: nemcsak bővül, de a korábbiaknál többek számára lesz elérhető az a jelenleg 16 ágazati adatbázist egybegyűjtő információs rendszer, amelyhez a polgármesterek, valamint a jegyzők regisztrációval férhetnek hozzá. Hozzátette, hogy a 26 ágazati szakrendszert tartalmazóvá bővülő adatbázishoz a megyei önkormányzatok vezetői, valamint a lakosság is ingyenesen hozzáférhet majd a 2023. június 30-án záruló fejlesztésnek köszönhetően. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a lakosság számára elérhető adatbázis szűkebb lesz, mint az önkormányzatoknak szánt.

A fejlesztés az önkormányzati vezetők jelzései alapján vált szükségessé, hiszen korábban az adatokat sokszor nehezen és lassan szerezhették be az érintettek. Az elemzési, feladatellátási és elégedettségmérési modult tartalmazó rendszer tíz új szakmai adatbázis fog tartalmazni, mint például a nyilvános vezeték nélküli internethozzáférési pontok, a gyógyító ellátásokra vonatkozó adatok, a kulturális adatszolgáltatás és az ügyfélkapuk adatai, továbbá a baleseti, az adózási, valamint az energiafelhasználási adatok.

Menü

Főoldal

Navigáció